Conform Barometrul Sclerozei Multiple (SM) realizat la nivelul UE, numărul bolnavilor de scleroză multiplă este în creştere. În prezent, în UE sunt peste 600.000 de persoane cu această suferinţă. Parlamentul European a fost, azi, gazda unui eveniment dedicat SM. Evenimentul, promovat de europarlamentarul român Petru Luhan, porneşte de la câteva date îngrijorătoare la nivelul UE legate de numărul bolnavilor care suferă de SM tratamentele practicate în ţările UE, accesul bolnavilor la îngrijire specializată, dar şi fondurile bugetare alocate de ţările UE acestei boli.
"Cei mai mulţi sunt diagnosticaţi în primii ani de activitate profesională. Boala apare de cele mai multe ori la vârste active, respectiv între 20 şi 40 de ani, pentru ca retragerea din câmpul muncii, ca urmare a acestei afecţiuni, să se producă la 3 ani după diagnosticare. Vorbim de o boală care trebuie tratată prin politici adecvate şi care trebuie abordată printr-o gândire strategică, ceea ce ar permite reducerea pe termen lung a costurilor sociale ale ţărilor UE”, a precizat Petru Luhan.
Dincolo de creşterea numărului persoanelor afectate de această boală, Barometrul SM relevă că există diferenţe la nivelul statelor UE în ceea ce priveşte calitatea tratamentelor practicate şi accesul la îngrijire specializată pentru persoanele cu această afecţiune.
"Accesul la medicamente care îmbunătăţesc starea pacienţilor variază în ţările UE de la 7% la 80%. Pe de altă parte, există ţări care înregistrează un deficit serios al cadrelor medicale specializate în această afecţiune. La acestea se adaugă şi elemente legate de contextul crizei globale, care a forţat unele guverne să facă alegeri radicale, concretizate inclusiv în reducerea fondurilor alocate acestor persoane şi tratamentului lor”,mai spune europarlamentarul Petru Luhan. România are peste 10.000 de bolnavi de scleroză mult