Marea Britanie a intrat oficial în recesiune tehnică, după două trimestre cu un record economic negativ. Anunţul a fost făcut miercuri de Oficiul Naţional de Statistică de la Londra, care a precizat că Produsul Intern Brut al Marii Britanii a scăzut cu 0,2 procente în primul trimestru al acestui an, după ce în ultimul trimestru al anului trecut, contracţia a fost de 0,3 procente.
Datele oficiale i-au luat oarecum prin surprindere pe analişti, care prognozau pentru primul trimestru al acestui an o creştere de 0,1%, scrie agenţia Bloomberg. De asemenea, Oficiul de Statistică le-a tăiat entuziasmul celor care anticipau că acest prim trimestru va aduce o creştere de 0,3 procente, raportat la primul trimestru al anului trecut, când în realitate, economia a stagnat.
Presa de la Londra este extrem de critică şi scrie că situaţia de acum a Marii Britanii este mai dificilă decât cea înregistrată după Marea Depresiune din anii '30, după criza petrolului din anii '70, dar şi mai dificilă decât cea din timpul recesiunilor din anii '80 şi '90.
Dar ce a condus la intrarea Marii Britanii în recesiune tehnică? Potrivit datelor Oficiului Britanic de Statistică, la recordul negativ a contribuit scăderea de trei procente din sectorul construcţiilor, scăderea de 0,1% a producţiei industriale şi reducerea contribuţiei sectorului de servicii la PIB cu 0,1 procente.
Analiştii citaţi de BBC cred însă că "deşi nu se poate vorbi de veşti bune", "scăderile sunt relativ mici şi lumea nu ar trebui să intre în panică", mai ales că aceleaşi date oficiale indică o scădere a şomajului.
Totuşi, aceiaşi analişti cred că mediul de afaceri, extrem de sensibil la asfel de mesaje, va tinde să fie circumspect "exact când Marea Britanie ar vrea ca oamenii de afaceri să fie mai agresivi în ceea ce priveşte recrutarea şi investiţiile".
Marea Britanie a intrat oficial