Ministrul Mediului anunţă controale ample în locurile tradiţionale de picnic din întreaga ţară, în perioada mini-vacanţei de 1 Mai, deşi admite că lipsesc spaţiile special amenajate pentru ieşirile românilor la iarbă verde. Pe de altă parte, un studiu arată că aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin zece ori în ultimul an.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, spune că "din păcate, realitatea României de astăzi este că suferim un deficit la capitolul amenajării spaţiilor de picnic şi al dotării acestora cu cele necesare: containere pentru colectarea selectiva a deşeurilor, locuri speciale pentru aprinderea focului, toalete ecologice. Aici autorităţile locale au de lucru în perioada următoare", a spus ministrul care a adăugat că acesta este şi motivul pentru care a solicitat oficial ca până pe 30 mai, să primeasca lista locurilor destinate campării sau activităţilor de picnic.
Cu toate că încă nu există o hartă clară a acestor locuri de picnic, Korodi a anunţat că începând cu perioada zilelor libere de 1 Mai, vor fi efectuate controale, pentru descurajarea celor care nu-şi strâng gunoaiele înainte de a pleca de la pincic sau de la grătar.
"Am decis să intensificăm controalele, pentru că experienţele anilor trecuţi arată că, în urma unor astfel de momente, cantităţile de deşeuri menajere aruncate în râuri, lacuri sau păduri cresc considerabil", spune Attila Korodi.
Ieşirile la picnic şi grătar sunt cea de-a doua îndeletnicire preferată de românii din mediul urban în zilele libere, după plimbările în parc, aşa cum arată un studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown.
Potrivit cercetării, aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin zece ori în ultimul an. Ieşirea la picnic este o activitate realizată mai frecvent de cei tineri (18-44 de ani) şi de către bărbaţi. @N_