Înlocuitorii nicotinici, terapiile comportamentale şi medicamentele psihotrope se numără printre soluţiile propuse persoanelor care vor să renunţe la fumat. Mai puţin citate în presa de specialitate, exerciţiile fizice facilitează însă şi ele renunţarea la fumat. Oamenii de ştiinţă bănuiau deja acest lucru de multă vreme, dar un studiu, realizat pe un eşantion de peste 430.000 de persoane din Taiwan, prezentat la Dubai, a confirmat informaţia, după o anchetă care s-a întins pe durata a peste 12 ani.
Într-adevăr, rezultatele acestui studiu indică faptul că fumătorii care fac exerciţii fizice cu regularitate (cel puţin 15 minute pe zi) au de două ori mai multe şanse de a renunţa la fumat şi beneficiază de o scădere cu 43% a riscului de a se reapuca de fumat, în comparaţie cu persoanele care nu practică niciun sport.
"Renunţarea la fumat este dureroasă, întrucât creează un fel de vid în organismul persoanei care renunţă la ţigarete", a declarat Chi Pang Wen, profesor la Institutul naţional de cercetări în domeniul sănătăţii din Taiwan. "Însă exerciţiile fizice au capacitatea de a distrage şi de a compensa nevoia de nicotină", a adăugat aceeaşi sursă.
Pentru profesorul Yves Martinet, pneumolog la CHU din Nantes şi preşedinte al organizaţiei Alliance contre le tabac, legătura dintre sport şi fumat constă mai ales în faptul că "sportul solicită respiraţia". Astfel, "din motive care ţin de confort şi de performanţă, sportivii fumători vor fi mai atenţi faţă de consumul de tutun şi în general faţă de igiena vieţii lor. În plus, când oamenii se lasă de fumat, ei se tem întotdeauna că se vor îngrăşa. Astfel, ei vor încerca să practice un sport pentru a încerca să controleze această eventuală creştere în greutate".
Chiar dacă fumătorii nu reuşesc să renunţe la ţigarete, activităţile fizice rămân totuşi un aliat preţios. Cu doar 30 de minute de ex