Anul trecut, aproximativ două treimi din primele brute subscrise de companiile de asigurări din România au provenit de la sucursalele şi agenţiile din afara Capitalei.
Ca şi în 2010, şi în anul 2011 teritoriul a continuat să îşi menţină şi chiar să îşi consolideze ponderea majoritară în faţa Capitalei, estimările realizate pe baza cifrelor furnizate de companiile de asigurări indicând că o pondere de 62,1% din totalul subscrierilor se realizează în afara Bucureştilor. Pe clase de asigurare, 67% din totalul asigurărilor de viaţă, respectiv 61% din totalul poliţelor de asigurări generale sunt comercializate în afara Capitalei.
Bucureşti vs restul ţării
În cifre absolute, valoarea estimată a subscrierilor companiilor de asigurare în Bucureşti-Ilfov s-a cifrat la 2,95 miliarde lei, cu circa 700 mii lei mai puţin decât în 2010, în vreme ce în restul ţării indicatorul s-a menţinut la aproximativ aceeaşi valoare.
De asemenea, în Capitală asigurările de viaţă au generat 19% din business, în vreme ce, cu un volum al subscrierilor de 2,4 miliarde lei, asigurările generale au dominat net portofoliile societăţilor de profil. Din punctul de vedere al pieţei de brokeraj, prezenţa unor societăţi cu acţionariat extern sau afiliate unor societăţi de leasing sau dealerilor auto a făcut ca importanţa brokerilor de asigurare să fie covârşitoare, 55% din totalul primelor subscrise fiind realizate prin intermediul acestora - volum de prime intermediate estimat la 1,6 miliarde lei.
În ceea ce priveşte judeţele, este demnă de evidenţiat concentraţia subscrierilor calculată pe segmentul de asigurări de viaţă pentru primele cinci plasate în topul naţional - Cluj, Satu Mare, Constanţa, Timiş şi Braşov -, realizat după criteriul volumului subscrierilor: 20,4% pentru totalul pieţei asigurărilor, respectiv 30,5% pentru asigurările încheiate în teritoriu.
Pe segm