Multe femei intarzie prima sarcina, din motive profesionale sau personale. Totusi, de la 40 de ani, sansele ca ele sa ramana gravide scad, iar riscurile legate de sarcina sunt mai frecvente.
Fertilitatea se diminueaza asadar odata cu varsta. Daca contraceptia a dat femeilor metode sa aleaga momentul cand doresc sa aiba un copil, ceasul biologic e implacabil. Cu cat o femeie asteapta pentru a concepe un copil, cu atat fertilitatea scade.
Potrivit Plurielles, o femeie intre 25 si 35 de ani are in medie 25% sanse sa ramana insarcinata in cursul unui ciclu menstrual.
Rezerva ovariana se micsoreaza, iar sansele de sarcina mai sunt doar de 12% la 35 de ani si de 6% la 40. Desigur, aceste cifre nu reprezinta decat statistici si fiecare femeie poate sa faca un copil mai mult sau mai putin usor, independent de varsta.
Riscurile sarcinii dupa 40 de ani
Astazi, a avea un copil la 40 de ani nu este nici un subiect tabu, dar nici exceptional. De altfel, conceperea unui copil dupa aceasta varsta nu prezinta mai multe riscuri decat in cazul unei femei mai tinere, cu conditia ca astfel de sarcini tardive sa fie bine supravegheate.
In scopul prevenirii tuturor riscurilor legate de varsta, este foarte important ca femeia sa efectueze o serie de examene medicale. Asa se pot depista hipertensiunea, diabetul gestational sau aparitia fibroamelor.
Incepand de la 40 de ani, femeile se expun unui risc mai ridicat de avorturi spontane, au sanse mai slabe de sarcina si simt o oboseala destul de accentuata.
Varsta ideala pentru viitorul tata
Si barbatii au parte de o scadere a fertilitatii legata de varsta. De la 24 de ani, sansa de a concepe un bebelus se micsoreaza cu 2% in fiecare an. De-a lungul timpului, calitatea spermei descreste si reduce astfel puterea de fecundare.
Tot