România va avea un inventar al zonelor de picnic, iar pe baza acestor informaţii va fi întocmită o hartă ce se va afla la dispoziţia publicului pentru consultare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Pădurilor.
"Din păcate, realitatea României este că suferim la capitolul amenajării de spaţii de picnic şi a dotării acestora cu cele necesare (containere dedicate colectării selective a deşeurilor, amenajarea locurilor speciale pentru aprinderea focului, toalete ecologice şi altele). Autorităţile locale au de lucru în perioada următoare. Legea picnicului apărută în data de 27 martie reprezintă un criteriu de normalitate atât pentru comportamentul autorităţilor locale, cât şi al cetăţenilor. Dar cum ştim că de la promulgare până la implementare este cale lungă şi foarte multă acţiune, este şi motivul pentru care am cerut, prin Prefecturi, ca până pe 30 mai toate autorităţile locale să ne prezinte oficial dacă au definit spaţii pentru activitate de picnic şi dacă au definit care este termenul până la care primăriile se angajează să pună în practică infrastructura creată. Datele pe care le vom primi de la autorităţile locale din România vor fi folosite pentru inventarierea naţională a zonelor de picnic. Practic, în baza acestor informaţii, vom întocmi harta zonelor de picnic ce va fi pusă la dispoziţia populaţiei, la dispoziţia tuturor celor care doresc să folosească această infrastructură naţională, pentriu că va fi până la urmă o reţea", a precizat Korodi.
Potrivit ministrului Mediului, tot autorităţile locale trebuie să prezinte un plan de ecologizare a zonelor, iar primăriile sunt cele care trebuie să informeze cetăţenii asupra existenţei locaţiilor special amenajate pentru picnic.
"Pe de altă parte, avem nevoie din partea lor şi de un plan de acţiune cu privire la ecologizarea zo