Papa Benedict al XVI-lea l-a numit astăzi pe cardinalul spaniol Julián Herranz, fost preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative, în fruntea comisiei care va investiga modul în care presa italiană a intrat în posesia unor informaţii secrete ale Vaticanului. Sursa: Reuters
Presa din Italia a publicat în ultimele luni mai multe documente interne ale Vaticanului. Cotidianul “Il Fatto Quotidiano" a scris despre un posibil atentat împotriva Papei la sfârşitul acestui an, despre care ar fi vorbit şi Cardinalul de Palermo, Paolo Romeo, în luna noiembrie 2011, când se afla într-o vizită în China.
Postul de televiziune La Sette a publicat scrisori trimise Papei Benedict al XVI-lea de actualul nunţiu (ambasador) în SUA şi fost secretar general al Guvernoratului Cetăţii Vaticanului, Carlo Vigano, în care denunţă “corupţia, lentoarea şi proasta gestiune" din administraţia Sfântului Scaun.
Într-una dintre aceste scrisori se vorbeşte şi despre faptul că membrii “Comitetului de Finanţe şi Gestiune", care gestionează fondurile băneşti ale Vaticanului, “sunt preocupaţi mai mult de interesele lor decât de cele ale noastre", iar în luna decembrie 2009 aceştia au irosit 2,5 milioane de dolari într-o operaţiune financiară, scrie agenția spaniolă EFE, preluată de Agerpres.
În urma acestor dezvăluiri, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a vorbit despre existenţa unui fel de Wikileaks prin care s-ar încerca discreditarea Bisericii, centrul de presă al Sfântului Scaun publicând şi lungi comunicate, prin care a încercat să respingă ideea unor lupte interne pentru putere sau a unor comploturi, aşa cum sugerează presa italiană.