Cererea de credite de la băncile comerciale din partea companiilor va rămâne cel mai probabil scăzută pentru o perioadă din cauza unei activităţi economice reduse în zona euro, a declarat miercuri, în Parlamentul European la Bruxelles, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
El a precizat că împrumuturile de peste 1.000 de miliarde de euro injectate în băncile comerciale de către BCE pentru susţinerea creditării firmelor şi reducerea costurilor de împrumut au fost o operaţiune de refinanţare pe termen lung 'salutată şi apreciată' datorită faptului că a restaurat anumite acţiuni primare ale pieţei de capital. Preşedintele BCE a spus însă că banii injectaţi nu ajung încă la economia reală, deoarece ritmul lent de creştere economică conduce la reticenţă faţă de creditare în contextul în care zona euro întâmpină în continuare probleme.
'Nu putem suplini lipsa cererii', a declarat Draghi, la o audiere în Comisia pentru afaceri economice şi monetare (ECON) a Parlamentului European. El a spus de asemenea că analizele BCE indică o 'scădere considerabilă' a restricţiilor asupra creditării, dar că cererea de împrumuturi este în continuare extrem de scăzută.
Împrumuturile masive au oferit băncilor lichidităţi, multe dintre ele fiind bănci mici care creditează întreprinderile mici şi mijlocii care oferă majoritatea locurilor de muncă în zona euro. Banii nu vor ajunge la companii şi consumatori până când aceştia nu vor avea motive să-i ceară, a menţionat el. Draghi a refuzat să spună dacă BCE va mai acorda băncilor împrumuturi ieftine pe termen lung. 'Nu poţi să ştii niciodată la ce să te aştepţi', a declarat el.
Pe de altă parte, preşedintele BCE a cerut un mai mare angajament din partea statelor pentru rezolvarea dezechilibrelor macroeconomice din zona euro. 'Noi nu putem să suplinim lipsa de angajament a guvernelo