Google şi-a lansat marţi mult aşteptatul serviciu de stocare online destinat marelui public 'Google Drive', un sistem de informatică dematerializată /cloud computing/, ce permite de asemenea colaborarea şi partajarea de fişiere online.
Utilizatorii de internet au dreptul la 5 GB de stocare gratuită şi pot cumpăra o capacitate mai mare, preţurile variind în funcţie de ţară şi capacitate, cel maxim în Statele Unite atingând 799 de dolari pe lună pentru 16 terabytes, adică 16.000 de gigaocteţi, precizează AFP. Pachetele profesionale includ de asemenea un serviciu de suport disponibil 24 de ore din 24.
Software-ul pentru accesarea Google Drive a fost proiectat pentru computerele ce rulează Windows /sistemul de operare al lui Microsoft/ sau ale lui Apple, precum şi aparatele mobile cu Android OS /sistemul Google/.
O versiune pentru aparatele portabile de la Apple /sistemul iOS pentru iPod, iPhoneuri şi iPad/ este prevăzută în curând.
Google Drive va fi astfel integrat noii generaţii de laptopuri ce funcţionează sub sistemul Chrome al lui Google.
'Dorim să ne asigurăm că toate datele utilizatorilor vor fi accesibile oriunde', a subliniat responsabilul pentru aplicaţii de la Google, Sundar Pichai, într-o conferinţă telefonică.
'Este un progres natural', a adăugat el. 'Intrăm în epoca de după-PC, când acum este 'cloud'-ul /serverele furnizorilor de servicii/ ce funcţionează. În curând vom putea deschide un dosar de oriunde pe Google Drive', a adăugat el.
Acest serviciu este concurentul lui Dropbox, lansat în 2007 de doi studenţi de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts /MIT/, ce susţine că are peste 50 de milioane de utilizatori.
Dropbox oferă în general 2 GB spaţiu de stocare gratuită, o capacitate ce poate fi mărită până la 18 GB prin creditele pe care utilizatorul le po