În Ucraina, Iulia Timoşenko, fosta lideră a Revoluţiei Portocalii, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere la ora la care era prim-ministru, anunţă că intră în greva foamei. Ea încearcă să protesteze în acest fel împotriva "represiunii politice" din Ucraina.
Iulia Timoşenko reuşeşte în orice caz să revină în actualitate în acest fel şi să atragă din nou atenţia mediilor de informare. Trebuie spus că nici Uniunea Europeană şi nici Statele Unite ale Americii nu au avut până acum argumente destul de puternice, pentru a convinge puterea de la Kiev să o graţieze pe Iulia Timoşenko sau pur şi simplu să abandoneze presiunile judiciare exercitate împotriva ei.
Pasiunile politice sunt teribile în această fostă republică sovietică, în fruntea căreia se află în prezent un lider pro-rus, Viktor Ianukovici. Mai toată lumea este de acord cu ideea că Iulia Timoşenko nu a avut un comportament chiar fără reproş pe vremea când se afla în fruntea unui mare grup energetic, în 1997 şi în 1998. În acelaşi timp, este limpede că vendeta politică a fostului ei adversar, Viktor Ianukovici, are ceva sordid şi detestabil.
Mai nou, Iulia Timoşenko pare să fi fost maltratată, în condiţiile în care ceruse un tratament medical. Ea suferă de probleme legate de coloana vertebrală, dar nu are încredere nici în medicii pe care regimul i-a pus la dispoziţie în vederea unui tratament.
Pe acest fond, dar nu numai, imaginea regimului de la Kiev nu are şanse să se amelioreze în Occident. Iulia Timoşenko riscă să rămână însă o victimă uitată, pentru că occidentalii sunt în acest moment confruntaţi cu atâtea alte probleme, încât presiunile în vederea eliberării ei au trecut pe plan secund.
În Ucraina, Iulia Timoşenko, fosta lideră a Revoluţiei Portocalii, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere la ora la care era prim-ministru, anunţă