Birindelli vrea să promoveze ”cultura muncii” în Ştefan cel Mare, explică modul cum va aplica acest lucru în România şi ce trebuie să facă echipa ca să ajungă în grupele Champions League.
- Mister Birindelli, aţi lucrat cu Zidane, Del Piero sau Conte, de ce aţi venit să munciţi alături de Niculae, Strătilă sau Moţi?
- Eu sînt tînăr în meseria de antrenor, sînt avid de muncă, dornic de noi provocări. Iar fotbalul românesc are imagine bună în Europa, e plin de talente şi e în creştere. Ca antrenor, am făcut un pas mare venind aici.
- Ce anume din ce aţi învăţat în Il Calcio aţi putea implementa la Dinamo?
- Cultura muncii. Pot s-o traduc pe limba fotbalistului de aici. În plus, tot ceea ce am învăţat eu în viaţă, experienţa mea din afara şi din interiorul terenului, ar putea să-i ajute pe băieţii de la Dinamo să devină fotbalişti.
- Credeţi că aţi mai putea juca fotbal? Aveţi 37 de ani, un fizic OK pentru fotbal, plus experienţă.
- (rîde) Eu trăiesc pentru fotbal, dar am făcut o alegere, am pus ghetele în cui, gata! Trupul zice că aş mai putea juca pînă la 50 de ani, o să mai dau şi eu pase cu jucătorii, însă mintea mi-a spus că trebuie să mă concentrez pe antrenorat.
Muncă, muncă şi iar muncă
- Ar rezista Dinamo în Serie A? Pe ce loc ar fi?
- Cred că ar fi una din primele echipe. I-ar lipsi aspectul mental, dar asta se poate învăţa în timp.
- Aţi jucat şi finale de Champions League, cum e la acest nivel?
- E high level. Pentru mine, a fost culmea carierei, o împlinire, o să am ce povesti nepoţilor.
- Dinamo se chinuie de 10 ani să ajungă măcar în grupe. Ce trebuie să facă să ajungă acolo?
- Step by step. Mai întîi, să formeze un grup. Apoi, să ia titlul. E nevoie de un grup amplu şi forte ca să reziste. E nevoie de muncă. Iar cînd băieţii simt că nu mai pot, atunci să muncească mai mult.