Între 21 şi 27 aprilie se desfăşoară Săptămâna Internaţională a Imunizării în 180 de ţări, printre care şi România.
Tema săptămânii, „Protejează-ţi lumea: vaccinează-te" subliniază importanţa imunizării şi are rolul de a încuraja populaţia să se vaccineze şi să-şi vaccineze copiii mai ales împotriva bolilor care pun probleme în prezent. Este vorba în special de rujeolă şi de rubeolă, care afectează tot mai mulţi copii în Europa şi în România. De altfel, ţara noastră se află în plină epidemie de rubeolă şi de rujeolă, numărul copiilor depistaţi în primele trei luni din 2012 fiind de două ori mai mare decât numărul total al cazurilor din 2011.
Citeşte şi:
Un condiment folosit la pizza distruge celulele canceroase
Femeile care fac tratamente de fertilizare pot avea copii cu leucemie
Se estimează că imunizarea previne 3 milioane de decese
„Vaccinurile au puterea nu doar de a salva, ci şi de a schimba vieţi, oferindu-le copiilor şansa de a creşte sănătoşi şi de a merge la şcoală", spune medicul Jean-Marie Okwo-Bele, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinare şi Materiale Biologice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cum ne păcălesc legal etichetele alimentelor
Estimările OMS arată că prin vaccinare sunt prevenite anual între două şi trei milioane de decese prin boli ca difteria, rujeola, oreionul, tetanusul, rubeola şi tusea convulsivă.
Însă în prezent întreaga Europă, inclusiv România se confruntă cu o reducere a numărului persoanelor care acceptă vaccinarea copiilor, ceea ce duce la adevărate epidemii, spun specialiştii. „Încet-încet şi Europa de Vest devine victima propriului succes", spune medicul Victor Olsavszky, şeful reprezentanţei din România a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Explicaţia o oferă medicul Okwo-Bele: „În mod ironic, faptul că imunizarea a făcut ca multe boli infecţio