Muzeul de la Traian Vuia a costat aproape 3.000.000 lei. A fost instalată și o copie la scară 1:1 a primului aparat zburător realizat de Vuia, dar și o machetă la scara 1:2 a elicopterului lui Vuia, realizat în 1918.
Muzeul Memorial „Traian Vuia” este cel mai mare muzeu din zonă rurală din județul Timiș. Inaugurarea” a început cu o demonstrație de zbor la care care au participat trei elicoptere aparținând Aeroclubului Militar Timișoara. Cerul a fost survolat și de avioane ușoare și motoparapante.
“Este foarte greu să faci un muzeu pentru a omagia personalitatea lui Traian Vuia. A fost o persoană modestă și a muncit toată viața. Nu sunt foarte multe lucruri lăsate în urma sa”, a spus Leopold Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului.
GALERIE FOTO
Muzeul dedicat inventatorului bănățean cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii și machete. Există o încăpere dedicată vieții și activității lui Traian Vuia, imagini și documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănățean le-a făcut la Făget, Lugoj și Budapesta.
Sunt copii după schițele realizate la Paris, cât și fotofrafiile de la momentele primului zbor cu aparatul său, de la 18 martie 1906.
Este evidențiată și activitatea politică a lui Vuia, care a făcut parte din Consiliul Național al Românilor din Transilvania și Banat, el fiind delegat al României la Conferința de Pace de la Paris, în discuțiile legate de Banat.
Machetele pentru aparatele lui Vuia
A fost instalată și o copie la scară 1:1 a primului aparat zburător realizat de Vuia, dar și o machetă la scara 1:2 a elicopterului lui Vuia, realizat în 1918. Machetele au fost realizate de Fundația Academice Culturală Timișoara.
“Traian Vuia este cunoscut ca un savanat francez de origine română, pentru că noi facem prea puține pentru valorile noastre. Merită să cinstim memo