Încă de la apariție, moneda euro se luptă cu dolarul american pentru supremația mondială. Din păcate pentru ambele valute, criza începută în 2007 ajută doar aurul să se aprecieze.
România nu renunță la euro, cu ținta stabilită 2015. Inclusiv actualul guvern a aprobat Programul de convergență care prevede adoptarea monedei europene în 2015. Totuși, condițiile macroeconomice și valutare globale se vor modifica până în momentul respectiv, ceea ce înseamnă că nu știm exact cum va arăta moneda euro atunci când o vom adopta noi.
Între valuta europeană și dolarul american se duce un război încă din momentul apariției fizice a euro. Războiul are ca țintă dominația valutară globală, zonă în care americanii sunt încă stăpâni. Dar nu mai sunt stăpâni absoluți, așa cum erau la începutul secolului. Mai exact, în 2000, procentajul ocupat de dolar în rezervele valutare globale era de 70,5%, iar în 2011 a coborât până la 62,1%, conform datelor FMI. Euro a urcat de la 18,8%, în 2000, până la 27,6%, în 2009, pentru ca în 2011 să coboare până la 25%.
Unele teorii economice, mai ales cele bazate pe „efectul de rețea“ (respectiv rețeaua de comerț exterior), arată că dominația unei monede va va fi zdruncinată doar de șocuri sau crize extrem de puternice; în absența acestora, moneda respectivă își va păstra poziția chiar și după ce economia emitentă va deveni instabilă. Astfel, schimbarea necesită mulți ani și presupune apariția unei economii cel puțin la fel de mari și de stabile.
Valutele se „luptă“ în deprecieri
Evident, în dominația unei monede contează mult și decizia băncilor centrale. Iar aici intervine, în ultimii ani, aurul. Dolarul american domină încă piața internațională, iar euro rămâne pe un trend de creștere, chiar dacă a fost încetinit de criză; cu toate acestea, ambele zone economice, SUA și euro, au probleme importante. Ceea ce înseamnă c