Comisiile parlamentare de muncă şi sănătate ar putea solicita Guvernului să restituie contribuţiile reţinute abuziv, la momentul la care OUG 107/2010 va sosi spre aprobare în Legislativ. În vechea formă, ordonanţa fusese de două ori respinsă.
Guvernul s-a încăpăţânat să menţină forma sa a OUG 107/2010, a cărei neconstituţionalitate a fost decisă zilele trecute de către Curtea Constituţională, în pofida mai multor semnale ce au fost trase în ultimul an de către Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor.
De la intrarea în vigoare a ordonanţei cu pricina, în ianuarie 2011, până în prezent, comisia parlamentară a respins în două rânduri actul legislativ, la momentul la care Guvernul l-a înaintat Parlamentului pentru a fi transformat în lege, spune Mariana Câmpeanu, membru al comisiei şi fost ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale. „La următoarele discuţii vom încerca, împreună cu Comisia pentru sănătate, să adoptăm o formă care să oblige Guvernul la restituirea sumelor reţinute pe nedrept pensionarilor. Aceasta deoarece decizia Curţii Constituţionale se aplică doar de acum înainte", spune Mariana Câmpeanu. Ea nu ştie dacă propunerea de restituire a sumelor reţinute abuziv va fi inclusă în viitoarea lege, deoarece va fi necesară o majoritate politică în interiorul comisiei, în condiţiile în care partidul de guvernământ are suficienţi membri în aceasta. Greşeala principală, crede Mariana Câmpeanu, a fost că Guvernul a impus o altă bază de calcul pentru CASS, faţă de cea pentru impozitul pe venit. Dacă acesta se aplică doar pe sumele ce depăşesc 1.000 de lei, baza de calcul a CASS nu este doar suma ce depăşeşte plafonul de 740 de lei, ci drepturile pensionarilor, în integralitatea lor.
Eroare sau măsură deliberată?
Oprirea CASS la milioane de pensionari pe întreaga pensie a acestora, nu doar pe sumel