Direcţia de Sănătate Publică a cerut primăriilor să facă dezinsecţie. Medicul epidemiolog Emil Popa, iubitor de animale, afirmă că de vină pentru răspândirea căpuşelor sunt câinii comunitari, la rândul lor victime ale insectelor hemofage
Aşa cum am promis, revenim asupra subiectului privind înmulţirea căpuşelor inclusiv pe spaţiile verzi din municipiul Galaţi şi asupra riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică înţepăturile acestor insecte hemofage.
„Într-o singură săptămână, 21 de persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase cu înţepături de la căpuşe. Am înţeles că au fost şi câteva cazuri şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Având în vedere riscurile de ordin epidemiologic, am transmis astăzi (24 aprilie n.red.) adrese primăriilor din judeţ prin care am solicitat efectuarea dezinsecţiei cât mai grabnic", ne-a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.
Căpuşe, chiar şi în spaţiile verzi de pe bulevarde.
E greu de spus ce poate să însemne „cât mai grabnic" pentru edilii cărora le-au fost adresate respectivele adrese pentru că, aşa cum ne-au obişnuit în fiecare an, dezinsecţia se face cel mai devreme prin iulie, în faza de maturitate a tuturor insectelor a căror înmulţire trebuie combătută, şi asta din cauza sau sub pretextul complicaţiilor procedurale pe care le presupune selecarea prin licitaţie a firmei care împrăştie chimicalele.
„Vreau să vă spun că seara imi plimb câinele prin cartierul IC Frimu, zona IREG, şi după ce mă reîntorc acasă, primul gest pe care îl fac este să verific dacă în blana acestuia n-a poposit vreo căpuşă sau poate chiar mai multe. Şi deşi în zona în care locuiesc există foarte puţin spaţiu verde, s-a întâmplat de câteva ori să găsesc căpuşe. Realitatea este că sunt foarte multe şi este o problemă. Dacă o persoan