Deznodământ fericit, cel puțin pentru moment, în privința diferendelor recente dintre Budapesta și Comisia Europeană. Ambele părți au cedat câte ceva și s-a ajuns la un compromis.
Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari
Într-adevăr, în urma întrevederii dintre premierul maghiar, Viktor Orban și Jose Manuel Barroso, precum și a deciziei pozitive a Comisiei Europene, cele două părți au ajuns la un compromis: Ungaria a primit undă verde pentru începerea negocierilor privind un credit acordat de către Uniunea Europeană și FMI, iar Orban și-a abandonat atitudinea marțială de comparare a Bruxelles-ului cu Moscova și de declarare că Ungaria nu este o colonie a Uniunii Europene.
Viktor Orban a înaintat Parlamentului amendamente vizând principalele obiecții ale instanțelor europene și se pare că a promis și suplimentarea lor. Criticile se referiseră la independența justiției și băncii centrale, precum și la autoritatea pentru protecția datelor. Comisia Europeană a demarat o procedură oficială de încălcare a legislației europene. Schimbarea legilor în cauză fusese considerată de Comisia Europeană drept o condiție prealabilă pentru acordul său privind începerea negocierilor pentru credit. Principalul obstacol-independența Băncii Naționale Ungare-a fost aparent eliminat, în urma amendamentelor amintite și a asigurării și a garanțiilor ferme exprimate de Orban la întrevederea cu Barroso că ”legea privind banca centrală va respecta întru totul dreptul european”.
Două puncte litigioase au rămas în suspensie: pensionarea forțată a circa 10% din corpul judecătoresc, considerată de instanțele europene drept o încălcare a inamovibilității judecătorilor, deci o lezare a independenței justiției și statutul autorității pentru protecția datelor, apreciată de asemenea în dezacord cu legislația europeană. În aceste chestiuni, Orban nu a voit să cedeze,