* Euro a coborât, ieri, la 4,3778 lei
Cursul leu/euro este insensibil la turbulenţele politice, cum ar fi moţiunea de cenzută împotriva Executivului, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR)
Domnia sa a precizat: "Cursul a început de foarte sus la începutul lunii. Pe urmă au fost fluctuaţii, ca pe o piaţă ideală. Asta îi place pieţei, oricărei pieţe, dar mai ales unei pieţe valutare, să aibă zig-zag. În perioada următoare aş dori să exis-te aceeaşi mişcare în zig-zag. S-ar putea să avem şi mişcări liniare, nu neapărat în zig-zag. Piaţa acum are stabilitate şi rămâne cu această stabilitate".
Paritatea leu/euro s-a apropiat în primele zile ale acestei săptămâni de maximul istoric de 4,3794 lei/euro, înregistrat pe 19 martie.
Analiştii ING Bank notează într-un raport că, marţi, au existat semne de intervenţii valutare în piaţă.
"Volumele tranzacţionate între 12:30 şi 13:00 (n.r. marţi), momentul în care Banca Centrală publică cursurile de referinţă ale monedei naţionale, au fost cele mai ridicate de la începutul anului. Asemenea concentrare indică prezenţa Băncii Centrale în piaţa valutară şi faptul că presiunea de depreciere se pare că a fost atenuată sugerează că, pe termen scurt, potenţialul unei deprecieri suplimentare este limitat, chiar dacă mediul extern ar putea să continue să nu fie favorabil monedei naţionale".
BNR a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,3778 lei/euro, în scădere cu 0,13 bani, faţă de şedinţa precedentă. Dolarul american a pierdut, ieri, 1,30 bani în faţa leului, Banca Centrală afişând o rată oficială de 3,3131 lei/dolar. De asemenea, francul elveţian a coborât, ieri, la 3,6435 lei/franc, de la 3,6458 lei/franc.
* Nu se întrevede o perioadă de relansare economică
Turbulenţele de pe plan extern încă persistă şi nu se întrevede o perioadă de relans