Guvernul şi-a asumat îndeplinirea a 15 obiective în scrisoarea de intenţie înaintată către Washington la sfârşitul ultimei misiunii a Fondului Monetar Internaţional, dar dintre acestea numai 4 au fost îndeplinite până la finalul lunii aprilie, dată la care trebuiau finalizate toate punctele.
Obiectivele îndeplinite sunt vânzarea unui pachet de acţiuni de 15% de la Transelectrica şi selectarea unor intermediari pentru ofertele Romgaz, respectiv vânzarea a 15% din acţiuni, Hidroelectrica, 10% din acţiuni şi Tarom, 20% din acţiuni.
Obiectivele neîndeplinite includ vânzarea integrală a companiilor Oltchim şi Cupru Min, ofertele publice secundare pentru Transgaz (15% din actiuni), selectarea intermediarilor la Poşta Română pentru vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni, selectarea intermediarilor la Electro Serv, respectiv vânzarea unui pachet minoritar, privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica, privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă.
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat recent că în ceea ce priveşte perioada potrivită pentru listările la bursă a pachetelor de acţiuni ale companiilor din energie, autorităţile vor discuta cu FMI.
'Vom rediscuta cu FMI lista companiilor ce urmează să listeze acţiuni', a spus Bode.
Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes pe 27 martie, fiind suprasubscrisă la 145,45% pe tranşa investitorilor mari şi 279,22 % pe tranşa investitorilor mici. Preţul de ofertă a fost de 14,9 lei la investitorii mari şi de 15,71 lei la investitorii mici (la un curs al euro de 4.3688 lei).
Oferta Publică Secundară Iniţială de vânzare a pachetului de 15% din acţiunile Romgaz va fi intermediată de Sindicatul de Intermediere constituit din Erste Group Bank AG, Banca Comercială Română, Goldman Sachs Intern