De la criza bancară din Irlanda, până la colapsul imobiliar din Spania şi haosul economic din Grecia, moneda unică europeană s-a confruntat cu dificultăţi continue. Acum, însă, existenţa sa este pusă în pericol de o ameninţare şi mai mare, una pe care s-ar putea să nu o mai depăşească: democraţia.
Revista Time arată că în cele mai multe dintre ţările care formează zona euro nu mai există o majoritate substanţială dispusă la sacrificii pentru a menţine moneda euro. De altfel, se dicută de mult timp despre "deficitul democratic" din zona euro, ceea ce înseamnă că sistemul economic european este, în mare măsură, rezultatul unor interese politice şi de afaceri, fiind lipsit de transparenţă şi responsabilitate. Dar, până acum, sprijinul elitelor a fost mai mult decât suficient pentru a menţine sistemul intact.
Însă pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, aceste elite şi-ar putea pierde din autoritate. În câteva ţări-cheie din Europa vor avea loc alegeri, iar aşteptările privind evoluţia partidelor politice care susţin moneda euro nu sunt tocmai optimiste. În majoritatea ţărilor cu probleme financiare europene, rezistenţa populară la politicile de austeritate este tot mai mare. În acelaşi timp, în ţările care sunt încă stabile financiar, electoratul dispus să plătească pentru a salva ţările mai slabe de la faliment este în continuă scădere.
Prima rundă a alegerilor prezidenţiale din Franţa au evidenţiat o scădere a sprijinului acordat actualului preşedinte Nicolas Sarkozy. El a fost puternic angajat în salvarea euro şi este al doilea cel mai important lider politic din zona euro, după cancelarul german Angela Merkel. Duminică, Sarkozy a obţinut peste un sfert din voturi, mai puţin decât rivalul său, socialistul François Hollande. Estimările pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor (6 mai) sunt că Sarkozy va pierde în