În România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere, așa cum arată studiile de profil.
"În România, la acest moment, afecţiunile nou apărute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este în defavoarea pacientului", notează un studiu al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
În prezent, au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care
medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români. Prin comparaţie, între momentul aprobarii unui medicament de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și cel în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, belgienii aşteaptă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.
La acest moment, peste 140 de molecule şi indicaţii terapeutice noi aşteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.
La nivel mondial, peste 7000 de molecule se află în cercetare chiar în acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi. "Medicamentele noi înseamnă mai multe speranţe pentru bolnavi, dar pentru ca speranţele să îşi găsească o finalitate este important ca accesul pacienţilor la tratamente inovatoare să devină prioritar pentru sistemul de sănătate românesc", a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepreședinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) în cadrul evenimentului Business Inovator Forum. @N_P