Managerii de risc din instituţiile financiare consideră că noile reglementări din domeniul monitorizării riscurilor în corporaţii "au făcut foarte puţin, sau deloc", în sensul reducerii expunerii la riscurile operaţionale, în condiţiile actuale de criză, arată un studiu al companiei de consultanţă Marsh.
Studiul relevă că "rolul unui manager de risc într-o instituţie financiară a crescut semnificativ odată cu izbucnirea crizei financiare, 68% dintre respondenţi declarând că au acum un statut mai important în cadrul organizaţiilor în care lucrează. Maturizarea departamentelor de gestiune a riscurilor are un impact direct asupra riscului pe care companiile sunt acum dispuse să şi-l asume. 34% dintre respondenţi declară că apetitul pentru risc a crescut, în ultimii trei ani, comparat cu doar 18%, în 2009".
Raportul Marsh indică un acord general în rândul managerilor de risc, care consideră, în proporţie de 61%, că noile reglementări din domeniu au făcut foarte puţin, sau deloc, în sensul reducerii expunerii la riscurile operaţionale. Mai mult, doar 14% consideră reglementarea un risc major în următoarele 18 luni.
Documentul subliniază, de asemenea, că există o creştere a atenţiei acordate riscurilor asociate lichidităţii şi creditului comercial. Peste două treimi dintre respondenţi (69%) au subliniat riscul de credit comercial, iar 56% au ales riscurile legate de lichidităţi drept prioritare în următoarele 18 luni, comparativ cu 37% şi respectiv 22%, în 2009.
Potrivit studiului, riscurile prioritare pentru instituţiile financiare sunt creditul comercial - 69%, competitorii - 15%, lichiditatea - 56%, riscurile legate de piaţă - 15%, riscurile operaţionale - 25%, reglementarea şi protecţionismul - 14%, inflaţia - 24%, condiţiile economice globale - 12%.
SURSA: Agerpres