Anul trecut, cel mai mare cost orar al forţei de muncă a fost înregistrat în Norvegia, mai exact 44,2 euro, aproape dublu faţă de media europeană, de 23,1 euro pe oră, şi peste cea din zona euro, de 27,6 euro pe oră, conform datelor făcute publice de către Biroul de Statistică al UE Eurostat.
Norvegienii sunt urmaţi în top de către belgieni, al căror cost orar al muncii, în 2011, era de 39,3 euro şi de către suedezi, care cu 39,1 euro. Un cost orar al muncii, reprezentând salarii, compensaţii financiare şi cheltuieli nesalariale ale angajatorului, de peste 30 de euro era înregistrat şi în cazul companiilor din Danemarca, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Germania.
La polul opus, cel mai mic cost orar al muncii din Europa a fost înregistrat, anul trecut, de către vecinii bulgari, mai exact de 3,5 euro. Ei erau urmaţi în clasament de către letoni şi lituanieni, unde costul orar al muncii era de 5,5 euro, respectiv 5,9 euro.
Românii, pe penultimul loc în Europa
Valoarea şi bogăţia sunt suficiente pentru cei 4,9 milioane de locuitori ai statului norvegian pentru ca oamenii să aibă venituri considerabile, a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care a adăugat şi faptul că în Norvegia statul administrează, de exemplu, petrolul, în timp ce în România, cea mai mare companie din acest domeniu este una privată.
În urmă cu doi ani, românii se aflau pe penultimul loc al topului celor mai mari costuri orare ale muncii din Europa, cu o medie de 4,2 euro, reuşind să depăşească în clasament doar salariaţii bulgari, care se aflau şi atunci pe ultima poziţie.
"Per ansamblu, diferenţa se poate explica în mod semnificativ prin două lucruri. România produce foarte mult, dar cu valoare adăugată foarte mică. Exemplul cel mai recent şi care a scos la iveală această chestiune a fo