In primul trimestru din acest an, majoritatea programelor de investitii atasate politelor de asigurare de viata cu componenta investitionala au inregistrat majorari de valoare ale unitatilor de fond, comparativ cu finalul anului trecut, ajutate fiind de revenirea pietelor financiare.
Asigurarile de viata au fost printre cele mai dinamice segmente ale pietei, in anul 2011, si au contribuit semnificativ la atenuarea ritmului de scadere a volumului total de prime brute subscrise la nivelul intregii industrii de asigurari. Pe clase, apetitul romanilor pentru asigurarile de tip unit-linked ramane insa unul redus, acestia preferand in ultimul an, mai mult alegerea unei polite cu componenta garantata in defavoarea uneia cu profil investitional, din cauza scaderilor puternice pe care le-au inregistrat programele de invesititii (fondurile) atasate acestor polite. De altfel, cea mai mare parte parte dintre fondurile au inregistrat si anul trecut, comparativ cu data lansarii, randamente preponderent negative, cauzate de evolutia mai putin buna a pietelor financiare.
„Asigurarile de viata unit-linked reprezinta o optiune mai elaborata a clientilor, comparativ cu politele traditionale, pentru ca acestia isi aleg programele de investitii si trebuie sa inteleaga apetitul de risc la care se expun. Dar, pe de alta parte prezinta si o flexibilitate mult mai mare pentru perspectiva, pentru termenul lung pe care acestia il contracteaza la unit-linked. Pe termen lung a avea o flexibilitate de a-ti regla apetitul de risc, in functie de realitatile vietii tale, poate reprezenta un avantaj important”, spune Mihai Popescu, CEO Aviva Asigurari de Viata.
Evaluarea unui program de investitii trebuie sa fie facuta tinand cont de indicatorii de performanta inregistrati de un fond de investitii pe termen mediu si lung. Orizontul de timp recomandat, care sa permita o evaluare