Pieţele imobiliare globale trebuie să uite cât mai repede parcursul din 2011, în care au fost înregistrate creştere jalnice de numai 0,5% şi care a pus bazele unor prognoze întunecate pentru acest an. Dar în ultimii cinci ani, preţurile au înregistrat creşteri fabuloase, împrăştiind frică unui balon imobiliar şi îngrijorări asupra impactului creşterii datoriilor populaţiei.
Lista celor mai „fierbinţi“ zece pieţe imobiliare din lume se bazează pe un studiu realizat de compania de consultanţă Knight Frank, care cataloghează ţările în funcţie de cele mai mari creşteri medii la preţul locuinţelor din trimestrul patru al anului 2006 şi până în aceeaşi perioadă din 2011.
Media naţională pe cinci ani reflectă preţurile pentru locuinţele destinate clasei medii în majoritatea oraşelor mari din ţările listate cu exceţia Chinei, care include numai preţul locuinţelor din Beijing şi Shanghai.
10. Elveţia
Creştere în decurs de cinci ani: 27,5%
Un indice al balonului imobiliar realizat de UBS a atins nivelul său maxim din ultimii 20 de ani în trimestrul patru din 2011. Indexul a crescut la 0,80 de puncte, aproape de 1, nivel de la care piaţa e considerată riscantă.
Conform Knight Frank, din 63 de oraşe analizate la nivel global în 2011, oraşele St. Moritz, Gstaad şi Geneva din Elveţia au fost printre cele mai scumpe zece locuri din lume, măsurat după costul unui metru pătrat. Preţul mediu al unui metru pătrat de imobil amplasat într-o zonă selectă a Genevei a fost de 31.900 de dolari în trimestrul patru din 2011.
9. Malaezia
Creştere în decurs de cinci ani: 28,5%
Sub presiunea clasei de mijloc malaeziene care se simte ameninţată de cumpărătorii străini, guvernul ar putea ridica preţul minim al locuinţelor cumpărate de străni de la 162.972 dolari la 325.944 dolari. În trimestrul tr