România Regală, Militaria şi Epoca de Aur au fost primele licitaţii care au scos antichităţile şi curiozităţile din anonimat.
Mobilier vechi şi accesorii de birou reprezintă tematica unei licitaţii de la jumătatea lunii mai. Ea anticipează un calendar ce abundă în evenimente de nişă aflate la prima ediţie.
Aproape toate categoriile de obiecte de colecţie vor fi trecute prin licitaţii, începând cu argintăria şi bijuteriile, continuând cu un „cabinet de curiozităţi" şi culminând în toamnă cu sesiuni specializate în vinuri, cărţi şi instrumente ezoterice, artă şi obiecte erotice.
Casele de licitaţii anglo-americane domină comerţul cu artă şi piaţa licitaţiilor. Ele au impus un calendar variat în care arta este elementul central, dar interesul este stimulat prin numeroase alte licitaţii.
3 milioane de euro într-o vânzare de vinuri de colecţie la Hong Kong; 800.000 de euro pentru o licitaţie de printuri la Londra; 5,4 milioane de euro pentru mobilier de epocă şi covoare vechi vândute la New York; 2,7 milioane de euro într-o sesiune de bijuterii la Londra; 5 milioane de euro o sesiune de antichităţi la Paris; 53 de milioane de euro pentru „bijuterii magnifice" vândute la New York şi 5 milioane de euro pentru câteva fotografii de artă - acesta este sumarul unor licitaţii recente de la Christie's.
Sotheby's în schimb a avut mai multe licitaţii de artă propriu-zisă, pictură şi fotografie, dar a avut şi sesiuni dedicate bijuteriilor, ceasurilor de lux şi vinurilor de colecţie.
Insigne, trofee, vinuri
În ţară, dintre licitaţiile care nu au propus artă cea mai importantă a fost România Regală, cu vânzări de 278.000 de euro şi un grad de adjudecare de 80%. Licitaţia Epoca de Aur nu a strâns decât 54.000 de euro, la un grad de adjudecare de 75%. Ambele vor deveni anuale, lor alăturându-li-se o sesiune cu tematica „Decembrie '89".
Al