Trei deputaţi aspiranţi la Primăria Iaşi - Tudor Ciuhodaru (UNPR), Nicuşor Păduraru (PDL) şi Daniel Oajdea (PPDD) - încearcă detronarea actualului primar, Gheorghe Nichita (PSD), într-un oraş în care o stradă de cartier este modernizată în patru ani, iar facturile la căldură ajung şi la 1.000 de lei lunar.
Gheorghe Nichita este primar de opt ani, după ce mai întâi a fost interimar, ca urmare a plecării lui Constantin Simirad ca ambasador în Cuba.
Bugetul Iaşiului a fost în scădere de la an la an din 2008 încoace. În 2009 Primăria Iaşi a avut la dispoziţie un buget de 980 mil. lei, în 2012 s-a ajuns la doar 675 mil. lei. Peste jumătate din bugetul local pe 2012, adică 384 mil. lei, este alocată pentru cheltuielile curente ale municipiului: salubritate, iluminat, spaţii verzi, reparaţii străzi şi transport public. Unul dintre scandalurile care au avut în prim-plan Primăria Iaşi este legat de împrumutul de 200 mil. lei luat de municipalitate de la DEXIA şi care urmează să fie returnat în 20 de ani. Împrumutul a fost contractat în 2007, pe finalul primului mandat al primarului Gheorghe Nichita, însă majoritatea lucrărilor s-au derulat după 2008.
Din împrumutul DEXIA au fost asfaltate 120 de străzi din municipiul Iaşi, însă atât prefectul de Iaşi, cât şi mai mulţi parlamentari şi consilieri locali ai PDL au contestat modul în care s-au executat lucrările, în condiţiile în care pe mai multe străzi au apărut gropi la câteva luni după asfaltare. În acest context, ieşenii mai acuză că lucrările de reamenajare a străzii Vasile Lupu, în lungime de doi kilometri, din cartierul ieşean Tătăraşi au început la scurt timp după ce Gheorghe Nichita a fost reales primar, în anul 2008, însă nu au fost finalizate nici până acum.
O altă afacere controversată este ansamblul imobiliar PALAS, în valoare d