Uniunea Europeana s-ar putea dota, pe langa tratatul fiscal, cu un acord de sustinere a cresterii economice, in contextul in care, pana in prezent, blocul comunitar s-a concentrat preponderent pe contracararea crizei datoriilor suverane, a declarat un oficial al guvernului german, citat de Bloomberg.
Pasii pentru sprijinirea competitivitatii alaturi de reformele structurale sunt de asteptat sa ofere premisele necesare pentru crestere, avand un termen limita pentru implementare pana la summitul liderilor G20 din Mexic, din 18-19 iunie, a afirmat acest oficial, care a dorit sa-si pastreze anonimatul deoarece in acest moment discutiile sunt private si in curs de desfasurare.
Aceasta schimbare a fost semnalata miercuri de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a solicitat un "acord al cresterii" si care a fost aprobat si de cancelarul german Angela Merkel.
Francois Hollande, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, a profitat de remarcile lui Draghi spunand ca este nevoie de unele modificari ale tratatului pentru a promova cresterea.
Comentariul lui Draghi "ilustreaza dimensiunea ingrijorarilor BCE cu privire la perspectivele slabe pentru economia zonei euro", a afirmat Julian Callow, economis sef al Barclays Capital din Londra. "Acest lucru poate fi probabil un apel catre Germania pentru a oferi stimulente fiscale mai mari, dat fiind deficitul sau bugetar redus".
Germania, cea mai mare economie din Europa si cel mai mare contribuitor la ajutoarele financiare destinate Greciei, Portugaliei si Irlandei, se confrunta cu presiuni din intreaga regiune pentru a relaxa accentul pus pe austeritate, dupa ce BCE a esuat prin operatiunile sale sa stopeze criza care ameninta Spania si Italia.
Europa are nevoie de crestere "in modul in care Mario Draghi, presedintele B