Un studiu recent subliniază faptul că în România există serioase deficienţe în ceea ce priveşte contracepţia, acest lucru putând fi un motiv pentru care ţara noastră are cea mai mare rată a avorturilor din Europa.
Lipsa de educaţie în ceea ce priveşte planificarea familială şi sănătatea reproductivă se face responsabilă de afectarea sănătăţii multor femei din România.
Acest factor explică faptul că ţara noastră are cea mai mare rată a avorturilor din Europa, potrivit unui studiu al Institutului de Politici Publice, citat de „Balkan Insight".
„Statul ar trebui să prevină sarcinile nedorite"
Jumătate dintre românce susţin că nu au avut parte de cursuri de educaţie sexuală, iar mai mult de jumătate nu au făcut un consult ginecologic în ultimul an - 5% din femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani.
Mai îngrijorător este faptul că 46% din românce nu sunt interesate de sarcinile nedorite şi o mare parte din ele (80%) consideră că statul ar trebui să le prevină.
„Noi trebuie să tratăm cauza nu efectul. În această situaţie, efectul este avortul, iar scăderea numărului de avorturi se poate face doar prin prevenţie", a declarat Rodica Tănăsescu, președinte la Societatea Națională a Medicina Familiei.
Rată dublă de avort faţă de media UE
Acelaşi studiu relevă faptul că o treime dintre respondente au făcut cel puţin un avort.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a încercat să tragă un semnal de alarmă printr-un raport prin care sublinia că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa, dublă faţă de media Uniunii Europene.
Potrivit datelor OMS, au loc 480 de avorturi la 1.000 de copii născuţi.
Studiul citat mai sus mai arată că 67% din românce au auzit despre pastilele contraceptive, însă nu le utilizează.
Jumătate din respondenţi au