OPCOM, operatorul care administrează piaţa noastră de electricitate, va avea, peste doi-trei ani, acţionariat privat, ne-au declarat surse din Ministerul Economiei. Proiectul urmează să fie aprobat de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, la finele misiunii care a început în această săptămână. Sursele noastre mai spun că şi operatorii privaţi din domeniul energetic sunt de acord cu acest proiect, motiv pentru care au agreat ca OPCOM să găzduiască şi platforma de tranzacţionare centralizată a gazelor.
Astfel, autorităţile noastre urmează să îşi ia angajamentul, în faţa instituţiilor financiare internaţionale, ca începând cu 2014 statul să nu mai deţină poziţia majoritară în acţionariatul OPCOM. Potrivit surselor menţionate, la această dată, proiectul prevede trecerea companiilor Transelectrica şi Trans-gaz din subordinea Ministerului Economiei în cea a altui minister (precum cel al Finanţelor, Dezvoltării sau Mediului). Dar în subordinea Ministerului Economiei va rămâne OPCOM. Astfel, acţionarii bursei noastre de energie vor fi Transelectrica şi Ministerul Economiei. La începutul anului viitor, când se presupune că va deveni funcţională platforma de tranzacţionare a gazelor în cadrul OPCOM, în acţionariatul operatorului pieţei de energie va intra şi Transgaz.
Ulterior, Ministerul Economiei îşi va înstrăina treptat participaţia către operatori privaţi (pot fi şi alte burse de energie şi instituţii finanţatoare). În final, (la nivelul anilor 2014-2015), operatorul bursei noas-tre de energie va avea un acţionariat diversificat. Conform practicii internaţionale, un acţionar nu va putea deţine mai mult de 5% din bursa noastră de energie. Sursele citate mai susţin că jumătate din acţionari vor proveni din domeniul energiei electrice şi cealaltă jumătate din domeniul gazelor naturale.
Pieţele de echilibrare vor rămâne, însă, la transportatorii de energ