Aceasta ar fi o soluţie pentru creşterea calităţii educaţiei. O selecţie mai riguroasă s-ar putea face după primul an de studii, profesorii putând renunţa la studenţii slabi
De anul universitar următor, admiterea la programele de licenţă ale Universităţii Transilvania s-ar putea face cu examen, pentru o selecţie mai riguroasă. Însă doar acolo unde este concurenţă, a anunţat, ieri, Ioan Vasile Abrudan (foto), rectorul Universităţii, care şi-a prezentat şi noua echipă de conducere.
Rectorul a mai precizat că o soluţie pentru creşterea calităţii educaţiei s-ar putea realiza dacă finanţarea pentru studiile superioare ar fi acordată de către Ministerul Educaţiei pe ciclu de studii şi nu pe an. Acesta a adăugat că principala problemă cu care se confruntă sistemul de învăţământ superior din România este subfinanţarea şi din acest motiv universităţile au mărit numărul de locuri pentru a face faţă cheltuielilor.
Abrudan a precizat că o selecţie mai riguroasă s-ar putea face după primul an de studii, profesorii putând renunţa la studenţii slabi, pentru că finanţarea ar veni pe ciclu de studii, nu pe an şi nu ar exista riscul să rămână fără fonduri. „Din acest an finanţarea se va face pe ciclu de studii. Deocamdată încă nu s-a stabilit procentajul de pierderi acceptat, câţi studenţi poţi pierde pe parcurs, fără a pierde finanţarea”, a mai spus rectorul.
Premii pentru a provoca studenţii la a fi mai buni
Tot ieri, rectorul a precizat că urmează să fie lansate noi proiecte-concurs pentru studenţi, dar şi pentru profesori. „Aşa cum am derulat proiectul «Zece din douăzeci de mii» pentru crearea unui nou site pentru Universitate, vom demara şi alte proiecte pentru aceştia, cu premii. În plus, vom colabora mai bine cu mediul economic pentru a asigura locuri de practică pentru studenţi şi chiar locuri de muncă. Ne dorim să va