Piaţa construcţiilor de locuinţe nu a arătat semne vizibile de revenire nici pe finalul anului trecut, ultimele trei luni din 2011 consemnând un declin al livrărilor de aproape 8%, uşor mai scăzut decât media pe tot anul.
2011 este astfel cel de-al treilea an consecutiv de scădere a pieţei locuinţelor şi cel mai slab în materie de livrări din ultimii cinci ani.
În timp ce piaţa construcţiilor a scăzut cu 4% pe parcursul anului trecut, numărul locuinţelor finalizate a scăzut cu 9%, cel mai pronunţat declin fiind înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov, de 23%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cu alte cuvinte, piaţa locuinţelor din Bucureşti a avut anul trecut un ritm de scădere de cinci ori mai mare decât întreaga piaţă a construcţiilor, estimată la circa 9,3 miliarde de euro în 2011.
Dacă înainte de criză era cea mai încălzită zonă, în prezent piaţa Capitalei îşi revine cel mai greu: în 2008 în regiunea Bucureşti-Ilfov au fost construite 8.326 de locuinţe, iar anul trecut numărul livrărilor a scăzut sub 5.000 de unităţi, consemnându-se astfel un declin de 40% faţă de maxim.
La polul opus, construcţia de locuinţe din mediul rural a scăzut anul trecut cu doar 2% faţă de 2010, iar în judeţele din vestul ţării piaţa a început să crească, numărul locuinţelor finalizate în 2011 fiind cu 10% mai ridicat faţă de anul precedent.
Datele privind "nevoia" de locuinţe din România s-au schimbat în ultimele săptămâni, după publicarea rezultatelor parţiale ale recensământului derulat în 2011, conform cărora populaţia stabilă a ţării a scăzut în doar zece ani cu 2,6 milioane de locuitori, până la aproximativ 19 milioane. Astfel, la un stoc existent de circa 8,47 milioane de locuinţe rezultă o medie de circa 2,25 locuitori per locuinţă, sub nivelul altor state din Europa.
Cu toate acestea, o bună parte din stocul actual de l