Întrebare cu iz retoric dacă e să ţinem cont de Legea picnicului, care ne dă voie să punem grătarele doar în locurile special amenajate în acest sens, inexistente, după standardele prevăzute de lege, în împrejurimile oraşului.
O mare parte din zălăuani vor avea parte de o minivacanţă de patru zile în preajma zilei de 1 Mai, iar cum vremea se anunţă frumoasă şi călduroasă, va fi o ocazie numai bună de ieşit la iarbă verde. Problema este că nu există încă o zonă amenajată ca atare, aşa cum prevede Legea picnicului, cu parcări, toalete ecologice şi locuri speciale pentru amplasarea grătarelor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, cum legea a apărut după aprobarea bugetului, nu au fost prevăzuţi bani pentru amenajarea unor zone de picnic. S-a identificat, totuşi, spaţiul în care ar putea fi amenajată o astfel de zonă. Este vorba despre poienile dinspre Aghireş, folosite deja de zălăuani pentru ieşirile la iarbă verde. Acolo ar putea fi create facilităţile cerute de lege, dar numai după ce primăria va găsi şi bani pentru asta.
Ce pot face amatorii de picnic?
Potrivit comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Sălaj, Csutak nagy Erszebet, cel puţin deoacamdată, nu se vor da amenzi pentru punerea grătarului în alte zone decât cele amenajate în acest sens, aşa cum prevede Legea Picnicului. "Vom face, însă, şi în acest weekend prelungit patrulări, iar acolo unde vom găsi gunoaie lăsate după petrecăreţi vom da, evident, amenzi. Eu sper că în zonele cunoscute ca fiind frecventate de amatorii de picnic să existe containere pentru gunoi", ne-a declarat comisarul şef. Amenzile ce se vor aplica pentru lăsarea gunoaielor la locul "faptei" merg de la 100 la 500 de lei.
Precizăm că, în conformitate cu Legea picnicului, persoanele care ies la grătar au voie să aprindă focul do