În săptămâna 22-28 aprilie, organizația Salvati Copiii coordonează în România Campania Globală pentru Educație, proiect la care iau parte, în țara noastră, peste 75.000 de copii din 600 de grădinițe, școli și licee din țară. Campania este organizată în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și cu alte 9 instituții și organizații neguvernamentale.
Scopul campaniei și al activităților ce se desfășoară în această săpămână în școli și grădinițe în întreaga țară este acela de a atrage atenția asupra importanței copilăriei timpurii (0-8 ani), perioadă în care copilul are dreptul fundamental la îngrijire și educație.
„Copilăria timpurie reprezintă o perioadă esenţială. Fără acces la educaţie, în lipsa unei nutriţii adecvate şi a unei minime educaţii parentale a celor care se ocupă de îngrijirea lor, mulţi copii sunt condamnaţi la un start mai puţin bun în viaţă. În România, avem nevoie de iniţiative strategice, coerente şi coordonate, în special în domeniul educaţiei timpurii şi educaţiei parentale, prin care să ne asigurăm că drepturile copiilor noştri sunt protejate şi puse în practică încă de la început.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Conceptul central al ediției din acest an a Campaniei Globale pentru Educație este acela de imagine – fotografie, desen – fiind incurajată participarea activă a copiilor, dar și a adulților în activități care să contribuie la ilustrarea aspirațiilor copilăriei – copiii fericiți și sănătoși, care cresc într-un mediu sigur.
Activități în cadrul campaniei
În grădinițele și şcolile participante la Campania Globală pentru Educaţie, copiii, alături de cadrele didactice, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membrii ai comunităţilor, participă la activităţi de informare şi conştientizare pe subiecte importa