Aflat la a şasea vizită în România, la Centrul Spiritual „Seeds for Happiness“, călugărul Jampa Lungtog vorbeşte despre ce înseamnă budismul.
Venerabilul Jampa Lungtog este un amestec de bunătate şi de claritate în gândire încât orice întâlnire cu el devine memorabilă. L-am cunoscut cu ocazia celei de a şasea vizite în România, la Centrul Spiritual Seeds for Happiness din Bucureşti, unde a susţinut un curs de introducere în budism.
Centrul Spiritual „Seeds for Happiness" (în traducere, „seminţe pentru fericire") şi-a deschis porţile în 2009 şi încă de la inaugurare şi-a propus ca prin intermediul activităţilor pe care le organizează să le ofere celor care îi calcă pragul prilejul de (re)descoperire a componentei spirituale a existenţei.
Aici au loc periodic sesiuni de meditaţie, ateliere de pictat mandale (mandala înseamnă „cerc" în sanscrită şi se referă la simboluri desenate, schiţate sau pictate într-o formă circulară, care crează o punte de legătură între lumea interioară şi cea exterioară), cursuri de ceremonia japoneză a ceaiului, grupuri de dialog, seri de carte precum şi cursuri pe tematici spirituale şi de dezvoltare personală.
„Weekend Adevărul": Ce înseamnă Centrul de Înalte Studii Tibetane şi prin ce diferă această instituţie de învăţământ de una occidentală?
Jampa Lungtog: Centrul de Înalte Studii Tibetane este o mânăstire budistă creată de maestrul nostru Geshe Rabten, lângă Vevey, în apropierea lacului Geneva, în 1977. Ceea ce înveţi acolo nu există ca subiect de studiu în universităţile occidentale. Instrumentul principal de învăţare este dezbaterea logică. Aceasta este o manieră foarte puternică de a-ţi antrena mintea să gândească logic, corect.
Care sunt liniile generale şi chintesenţa învăţăturilor budiste?
Reprezintă înţelegerea funcţionării minţii, şi prin aceasta, a felului în care se petrece întrea