Majoritatea produselor de panificaţie de la noi sunt obţinute din grâu moale, un soi cu mai puţine calităţi nutritive decât cel dur. Mai mult, făina din grâu moale este adeseori intens rafinată, sărăcită de nutrienţi.
Dintre toate cerealele, grâul este cel mai bun pentru panificaţie, deoarece are un conţinut crescut de gluten, iar acesta ajută pâinea şi celelalte produse de panificaţie să crească.
„Făina de secară conţine mai multe elemente nutritive decât cea de grâu, dar pâinea obţinută din ea nu creşte şi este tare, motiv pentru care această făină trebuie amestecată cu altele. Pâinea graham, cel mai sănătos tip de pâine, este un amestec de făină de secară şi făină de grâu. Din păcate, pâinea graham autentică este întâlnită tot mai rar pe piaţa românească. De multe ori, consumatorii sunt păcăliţi cu pâine albă colorată cu ajutorul caramelului sulfat (E 150), un aditiv alimentar nociv pentru tractul gastrointestinal", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Alege pastele din grâu dur!
În România şi peste tot în lume, grâul moale este soiul cel mai cultivat şi cel mai utilizat în panificaţie. El este mai ieftin decât grâul dur, un soi mai hrănitor, folosit intens în Italia, pentru obţinerea pastelor şi a blaturilor de pizza. Aceste produse se găsesc în magazinele noastre. Şi pâinea poate fi obţinută din grâu dur, dar şi acesta, ca şi secara, are puţin gluten în compoziţie, motiv pentru care producătorii aleg de regulă să o amestece cu făină din grâu moale.
Pe etichetele pastelor şi a celorlalte produse de panificţie obţinute din grâu moale se menţionează doar „făină de grâu". Dacă produsul este obţinut din grâu dur, el este întotdeauna menţionat pe etichetă.
Pâinea albă ne îmbolnăveşte
Pâinea pe care majoritatea românilor o consumă nu doar că este obţinută din