Au trecut 26 de ani de la dezastrul de la Cernobâl, considerat cel mai grav accident nuclear din istorie.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nuclearo-electrice de la Cernobâl a explodat, în urma unui test de siguranţă nereuşit, în cadrul căruia lucrurile au scăpat de sub control datorită unei erori umane, informează Radio România Actualităţi.
Incendiul care a urmat a dus la formarea unui nor radioactiv care a străbătut întreaga Europă. Iniţial autorităţile sovietice au ascuns dezastrul. Primii care au semnalat înregistrarea unui nivel de radiaţii care depăşea limita normală au fost cercetătorii suedezi.
Accidentul a provocat în mod direct moartea a 50 de persoane, în principal pompieri şi angajaţi ai centralei care au încercat să stingă focul.
Alte vieţi omeneşti au fost pierdute în urma cancerului tiroidian şi a altor boli provocate de reziduurile radioactive. Naţiunile Unite au stabilit un bilanţ de 4.000 de morţi, însă organizaţiile guvernamentale spun că cifrele reale sunt de ordinul zecilor de mii.
În urma exploziei de la centrala nucleară de la Cernobâl au fost afectate radioactiv teritoriile Ucrainei, Republicii Belarus şi Rusiei.
Potrivit Agerpres, explozia de la Cernobâl a provocat scurgeri radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima. Ca urmare a exploziei teritoriul de pe o rază de 30 de km din jurul centralei de la Cernobâl a fost supus unei contaminări radioactive extrem de puternice. Peste 200.000 de persoane au fost evacuate.
Catastrofa de la Cernobâl a afectat 19 regiuni din Rusia, cu o suprafaţă de aproape 60.000 de kilometri pătraţi şi cu o populaţie de 2,6 milioane de persoane şi 46,5 mii de kilometri pătraţi din Belarus. Suprafaţa totală contaminată radioactiv în Ucraina s-a ridicat la 50 de mii de kilometri pătraţi (12 regiuni).
Au trecut 26 de ani de la dezastrul