Zece ieseni au aflat ca au fost numiti parinti pentru copiii altora. Potrivit datelor furnizate de Institutul de Medicina Legala (IML) din Iasi, anul trecut s-au efectuat 64 de expertize de paternitate. Dintre acestea, doar 27 s-au facut la cererea partenerilor, restul fiind ca urmare a solicitarilor venite pe calea instantelor. In mai putin de o luna, iesenii au descoperit ca infidelitatea partenerei le-a adus un copil despre care credeau ca e al lor. Acestia au avut doua modalitati de testare prin care sa afle daca minorii sunt sau nu ai lor, respectiv expertizarea serologica si, mai nou la Iasi, expertiza ADN. Din solicitarile inscrise anul trecut, 50 au fost pentru expertize serologice. Chiar daca expertizele ADN ofera un rezultat cu mult mai precis, costul unui asemenea test este de 3.600 de lei, pe cand o expertizare serologica, nu atat de precisa, nu depaseste 900 de lei. "Din septembrie, in institutul nostru se pot realiza si expertize ADN, dar, in ciuda preciziei date de acest tip de expertiza, majoritatea solicitantilor aleg expertiza serologica, motivul fiind costul mai mare. Din expertizele ADN noi nu castigam nimic, tariful pe acest test reprezentand strict cheltuielile insumate facute cu aceasta expertiza", a declarat Diana Bulgaru, directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi. "In anul 2012 au fost 22 de solicitari de expertiza pana in prezent, insa nu putem preciza la acest moment stadiul lor", a completat managerul Diana Bulgaru.
Mai nou, in laboratorul de testare ADN, de aproximativ doua luni se realizeaza si biocriminalistica cu privire la proba ADN, politistii fiind astfel scutiti de drumurile pe care trebuiau sa le faca la Bucuresti pentru efectuarea unor asemenea teste.
Zece ieseni au aflat ca au fost numiti parinti pentru copiii altora. Potrivit datelor furnizate de Institutul de Medicina Legala (IML) din Iasi