Uniunea Europeană recomandă tacit statelor membre să aibă mai puţine relaţii economice cu China, potrivit lui Nicolae Vasilescu, preşedintele Casei Româno-Chineze.
Domnia sa ne-a declarat, în cadrul unui interviu: "Una dintre problemele cu care se confruntă investitorii chinezi, politic vorbind, este recomandarea tacită de pe la recepţiile şi cancelariile UE, care s-ar traduce «mai uşor cu China, să ne ajutăm între noi». Unele ţări ţin cont mai mult de acest lucru, altele mai puţin. Noi am ales să ţinem cont foarte mult".
Domnul Vasilescu susţine că autorităţile noastre nu acordă atenţie oamenilor de afaceri care vin să dezvolte afaceri la noi: "Preşedintele unei companii foarte mari producătoare de autoturisme din China a venit, într-o delegaţie, în România, a stat într-un hotel din Bucureşti aproa-pe o săptămână pentru a fi primit de cineva din Guvern, dar a stat degeaba. Nimeni din Executiv nu i-a primit pe aceşti investitori, care, ulterior, au plecat în Bulgaria, unde i-a primit şi premierul, şi preşedintele, şi acum, la 60 de km de graniţa cu România, este o investiţie incredibil de mare, cu 3000 de locuri de muncă. Noi nu am fost în stare să-i primim la o discuţie".
Obţinerea vizelor este un alt obstacol care stă în calea investitorilor interesaţi să-şi dezvolte afacerile pe piaţa noastră, ne-a mai spus Nicolae Vasilescu. Potrivit domniei sale, anul trecut, în timp ce statul român a dat 11.000 de vize pentru chinezi, Ungaria a acordat 114.000 de vize: "Acest lucru înseamnă că ungurii sunt foarte permisivi pentru chinezii care vor să investească. Politica noastră de vize este una foarte restrictivă. Sigur că există «recomandări» în acest sens la nivelul Uniunii Europene, fiind stat care vrem să intrăm în Schengen. În mod normal, graniţa noastră trebuie să fie foarte bine securizată, însă nici chinezii care au viză Schengen nu intră în România