Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei, Claude Gueant, respectiv Hans-Peter Friedrich, vor încerca astăzi, la Luxemburg, să-i convingă pe omologii europeni că ar trebui reintroduse controalele la frontierele naţionale, în cazul unui aflux de imigranţi în spaţiul Schengen.
Eurodeputata română Renate Weber (PNL, ALDE) le-a luat-o înainte lui Gueant şi Friedrich şi, după aproape o jumătate de an de negocieri cu toate statele din zona Schengen, a reuşit miercuri să treacă de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European o propunere de raport, care impiedică o astfel de închidere a frontierelor.
Ideea de bază a acestui document este că statele nu pot lua singure decizia de a reintroduce controalele la graniţe, ci trebuie să se consulte cu Comisia Europeană şi cu celelalte state afectate de măsură.
În plus, o astfel de măsură nu poate veni decât după ce au fost epuizate orice alte acţiuni şi trebuie să fie impusă de o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Trecerea frontierelor externe de către un număr mare de cetăţeni din state terţe nu este considerat, în raportul eurodeputatei române, ca fiind un astfel de pericol.
Ministrul francez de Interne, Claude Gueant (stânga), împreună cu omologul german, Hans-Peter Friedrich // FOTO: John Thys /AFP/Mediafax
Raportul lui Weber a trecut cu 47 voturi pentru, şapte împotrivă şi două abţineri, ceea ce este un semnal puternic că Franţei şi Germaniei nu le va fi uşor să câştige bătălia de la graniţele externe ale spaţiului Schengen, o luptă pe cât de importantă din punct de vedere electoral (a se vedea campania lui Nicolas Sarkozy), pe atât de periculoasă pentru ideea de liberă circulaţie pe care se bazează proiectul Schengen.
"Pentru Nicolas Sarkozy, e o chestie de cules voturi, pentru că e disperat. Dar cei care au votat (inclu