Membrii Aktionsgruppe Banat (Grupul de Acţiune Banat), care au pus pe jar Securitatea, au revenit în Timişoara pentru a aniversa 40 de ani de la înfiinţare.
Timp de trei zile, cei mai reprezentativi scriitori germani din Banat, care au activat în Aktionsgruppe Banat, în perioada 1972-1975, se află la Timişoara, pentru a participa la o manifestare organizată de Colectivul de Germanistică de la Universitatea de Vest, în colaborare cu Institutul pentru Istoria şi Cultura Germană din sud-estul Europei, din München.
Printre cei reîntorşi la Timişoara se numără şi fondatorii grupului, William Totok, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, Ernest Wichner, cât şi Werner Kremm, singurul dintre scriitorii care nu au plecat din ţară. Din păcate, Richard Wagner, fostul soţ al Hertei Muller, nu a putut ajunge în România, din cauza unor probleme de sănătate.
Conferinţa este însoţită de expoziţia „Grupul de Acţiune Banat în vizorul serviciului secret comunist Securitatea", organizat de Cristina Anişescu (CNSAS) şi de William Totok (Berlin), ce va putea fi vizitată, în foaierul din faţa Aula Magna.Duminică va avea loc vizionarea filmului documentar „Junge rumäniendeutsche Schriftsteller im Visier der Securitate" („Tineri scriitori germani din România în vizorul Securităţii") realizat de Helmuth Frauendorfer.
Totok a revenit la Timişoara
William Totok este unul dintre scriitorii care au pus bazele Aktionsgruppe Banat, dar şi cel care a avut cel mai mult de suferit de pe urma securiştilor. S-a născut pe 21 aprilie 1951 la Comloşul Mare, o localitate timişană aflată la graniţa cu Serbia. A studiat germanistica la Universitatea din Timişoara în mai multe reprize, timp în care a lucrat şi ca muncitor necalificat la o fabrică de cărămizi din Jimbolia.
Prozatorul şi jurnalistul care trăieşte la Berlin face drumuri dese