TIMISOARA. Cine solicita azil in Romania si de ce, care este diferenta dintre statutul de solicitant de azil si refugiat si alte detalii ofera, intr-un interviu acordat www.opiniatimisoarei.ro subcomisar Filimon Pitea, directorul Centrului Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil – Timisoara.
Inainte de 1989, Romania era o tara care furniza solicitanti de azil si refugiati. Iata ca dupa 20 de ani am inceput sa fim cautati de catre solicitantii de azil. Cat de atractivi am devenit din acest punct de vedere?
Nu va pot spune in totalitate din ce consta motivul atractiei acestor cetateni straini. Eu cred ca ne aflam intr-o situatie in care Romania a avansat mult din punct de vedere al legislatiei. Legislatia aparuta in 2006 cu privire la drepturile solicitantilor de azil si ale refugiatilor sau a persoanelor care au o forma de protectie este una relativ noua, care incorporeaza directive europene in acest domeniu, o legislatie care favorizeaza si asigura garantia accesului la procedura de azil pentru toti acei straini care solicita o forma de protectie din partea statului roman. In toata lumea exista niste fluxuri migratorii, in special incepand cu primavara anului trecut. In nordul Africii au loc niste miscari sociale care au generat un val de migranti catre Europa, bineinteles ca noi nu puteam fi ocoliti, mai ales ca suntem un stat membru al UE, astfel ca, in momentul de fata chiar inregistram un flux ridicat de cereri de azil in comparatie cu anii anteriori. Nu pot sa afirm cu certitudine daca aceste persoane tinesc efectiv Romania sau pur si simplu ne interpunem pe acest traseu.
Cine sunt cei care pot solicita azil?
Nu sunt mai multe tipuri de persoane, sunt acei cetateni straini care reclama o persecutie din partea autoritatilor statului sau ale unor alti agenti nestatali in tarile lor de origine, motiv pentru care