Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a cerut liderilor zonei euro să adopte o „convenţie de creștere economică” pentru a îmbunătăți perspectivele economice.
Conform lui Draghi, care și-a mai domolit tonul optimist de acum câteva săptămâni, renunțând la referințele la o redresare treptată a creșterii economice, uniunea monetară „se află, probabil, în faza cea mai dificilă” a unui proces în care austeritatea fiscală „începe să-și reverbereze efectele restrictive” asupra economiei, a declarat Draghi în fața Parlamentului European, citat de publicația financiară „Financial Times”.
Deși Draghi pare să se alăture vocilor care cer stimularea creșterii economice, în special din partea candidaților la președenția Franței, președintele BCE a declarat că orice fel de planuri în această direcție trebuie să ia în considerare implementarea de reforme structurale și de creștere a competitivității.
Vezi de ce Banca Centrală Europeană îşi va continua măsurile anticriză, în pofida presiunilor
Acord european pentru creștere economică
Francois Hollande, cel mai bine plasat candidat la președenția Franței, și-a reafirmat, miercuri, susținerea pentru un acord european de stimulare a creșterii economice, considerând că Germania trebuie să accepte că acest lucru este singurul mod în care criza euro poate fi rezolvată. Hollande a cerut o „nouă Europă”, bazată pe „solidaritate, progres și protecție” și a avertizat contra diviziunilor dintre țările nordice și sudice din cadrul UE.
Citeşte mai multe despre modificările pe care Hollande doreşte să le facă la acordul fiscal european
„Dacă vom continua să insistăm ca Germania să plătească datoriile și deficitele țărilor din sud, este de înțeles reticența acesteia. Toată lumea trebuie să întreprindă eforturi pentru redresarea finanțelor publice”, a declarat Hollande. „Dar