Astăzi se împlinesc 491 de ani de la moartea unuia dintre cei mai de seamă navigatori ai tuturor timpurilor: Ferdinand (Fernando) Magellan. Născut în anul 1480, într-o familie sărmană, cu mulţi copii, avea cinci ani când a rămas orfan de tată. A avut norocul de a ajunge paj la curtea regelui Portugaliei unde a avut parte de învăţătură şi educaţie, ajungând ofiţer al Coroanei portugheze. Între 1505 şi 1511 a participat la luptele pentru cucerirea Indiei de Est şi a Peninsulei Malacca iar mai târziu a luat parte la expediţiile portugheze din Africa de Nord, unde a fost rănit.
O lungă perioadă a făcut cercetări şi, cum rezultatul studiilor sale i-au întărit convingerea că Pământul este rotund, s-a gândit să ajungă dinspre Vest în Insulele Moluce (cunoscute şi ca Insulele Mirodeniilor). Expediţia propusă de el nu a fost luată în seamă de regele portughez şi, dezamăgit, exploratorul Ferdinand Magellan şi-a părăsit patria, a renunţat la cetăţenie şi s-a adresat regelui Spaniei. Magellan şi astronomul portughez Rui Faleiro s-au prezentat la Sevilla, în faţa Consiliului pentru Indii, spunând că Insulele Moluce trebuie să aparţină Spaniei, fiindcă se află în emisfera apuseană, în baza Tratatului de la Tordesillas, din 1494. Au fost puse la punct măsurători maritime, pentru a se naviga conform unor rute bine stabilite.
Celor doi le-au fost puse la dispoziţie cinci corăbii şi provizii pentru doi ani. Înainte de plecare, Rui Faleiro a renunţat la călătorie iar Ferdinand Magellan a rămas singurul cârmuitor al expediţiei, însă fiecare corabie a avut propriul căpitan. Mai bine de 239 de oameni s-au încumetat să plece în această lungă şi anevoioasă călătorie. La 20 septembrie 1519 corăbiile părăseau Fluviul Guadalquivir, urmând traseul stabilit şi indicaţiile date de Magellan, ca sistem de semnalizare, spre a nu se rătăci niciodată una de alta. La scurt timp însă, au