Ministrul danez al Ştiinţei, Inovaţiei şi Educaţiei Superioare, Morten Ostergaard, a declarat joi, în deschiderea Conferinţei Bologna de la Bucureşti, că nu a întâlnit vreun student care să regrete că a studiat în străinătate şi că mobilitatea este importantă atât în timpul studiilor, cât şi după.
"Avem nevoie de educaţie mai mult ca niciodată, iar investiţiile în acest domeniu sunt o prioritate. Trebuie să pregătim sistemele de educaţie să răspundă provocărilor de mâine. (...) Procesul Bologna este foarte important. Trebuie să ne asigurăm că tot mai mulţi tineri îmbrăţişează această mobilitate, atât în timpul studiilor, cât şi după. Niciodată nu am întâlnit un student care a regretat că a studiat în străinătate, dar mulţi au regretat că nu au beneficiat de oportunitatea de a studia în străinătate", a spus Ostergaard.
Potrivit ministrului danez, factorii de decizie pot facilita procesul mobilităţii. "Noi, factorii de decizie, putem facilita acest proces, sprijinind instituţiile să creeze mai multe programe şi contacte. În Danemarca, sunt tot mai mulţi studenţi dispuşi să studieze în străinătate. În principiu, nu ar trebui să fie mult mai greu să studiezi în străinătate decât în ţara ta. Eu, personal, sunt un puternic susţinător al strategiei de mobilitate, pentru că ne va ajuta să ne întărim societăţile, iar studenţii să dobândească cunoştinţe transnaţionale şi transculturale", a mai spus Morten Ostergaard.
Cu acelaşi prilej, oficialul danez a precizat că Danemarca a fost parte a Procesului Bologna de la început, din 1999, şi a subliniat importanţa cooperării, în sensul că este nevoie de implementarea ţintelor în toate ţările semnatare şi, de asemenea, de o încurajare generală. "Trebuie să ne încurajăm unii pe alţii să avem iniţiative în comun. Toate demersurile să fie transformate în acţiuni concrete atunci când revenim în ţările noastre", a conchis