Un studiu lansat recent de Observatorul Român de Sănătate arată că privatizarea asigurărilor medicale ar spori atât inechitatea, cât și ineficiența din sistemul romanesc de sănătate, deoarece un asemenea sistem ar necesita subvenții masive din fonduri publice pentru persoanele care nu își pot permite plata primelor de asigurare.
Aflată în dezbatere publică, noua lege a Sănătății propune instaurarea unui sistem privat de asigurări, soluție care e menită să rezolve principalele probleme cu care se confruntă, la ora actuală, sistemul român de sănătate. Din punctul de vedere al Ministerul Sănătății, nevralgiile actualului sistem sunt capacitatea redusă de mobilizare a fondurilor, managementul ineficient al resurselor, calitatea slabă a serviciilor, și inechitățile prezente pe scară largă.
Totuși, studiul publicat de Observatorul Român de Sănătate arată că, odată aplicat sistemul privat de asigurări, inegalitățile de ordin material și social vor fi mult mai accentuate. Deși ar crea iluzia unor fonduri sporite mobilizate pentru serviciile de sănătate, privatizarea ar menține presiunea pe bugetul de stat. Finanțarea prin prime fixe ar duce la o redistribuție substanțială a fondurilor către populația înstărită, crescând astfel inechitatea sistemului.
„Experiența altor țări sugerează în mod consecvent că introducerea unui sistem privat de finanțare ar crea mai multe probleme decât ar rezolva. În plus, este un proces complex și costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degrabă pe reformarea instituțională a sectorului public", consideră Nicolae Done, Vicepreședinte ORS, doctorand în economia sănătății și politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.
"Fragmentarea inițială a pieței ar putea duce de asemenea la creșterea