Miniştrii de interne UE dezbat, joi 26 aprilie, la Luxemburg când va fi prezentată şi propunerea franco-germană de reformă a spaţiului Schengen. Pentru Franţa subiectul este primordial, Europa trebuie să-şi apere frontierele. Cu ce rezultat?
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
De fapt, nici un rezultat nu este aşteptat şi asta din mai multe motive. În primul rând, subiectul nu se află pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, deci el poate fi cel mult evocat, dar nu şi dezbătut.
În al doilea rând, nimeni nu va dori acum, în plină perioadă electorală franceză, să se exprime pe un subiect atât de sensibil.
Sarkozy şi miniştrii francezi sint singurii care împing pentru moment discuţia în acest sens ştiind că mai pot aduna ceva voturi din dreapta şi extrema dreaptă pentru al doilea tur de scrutin.
În afară de Germania, care nu şi-ar dori să-l aibă pe François Hollande partener de drum de acum înainte, nimeni nu vrea să joace jocul Franţei în acest sens.
Iar în Franţa, mesajul este cât se poate de clar : preşedintele candidat vrea să modifice calitatea de “Europa ca o sită” într-o Europă sigură în care nu se va intra după bunul plac. De aceea el propune suspendarea chiar a unui stat membru aflat la periferia spaţiului Schengen, decizia priveşte Grecia şi ar fi luată de statele membre, fără intervenţia Comisiei Europene, aşa cum o vrea legea comunitară.
Joi la Luxemburg ministrul francez de interne Claude Guéant le va explica colegilor săi că Europa nu-şi poate gestiona fluxurile migratorii şi că soluţia franceză se impune.
Aici intervine un al treilea element în defavoarea discuţiei de joi, anume ce propune Franţa este în afara literii de lege comunitară şi încalcă metoda comunitară.
Un aspect tulburator, pentru România cel puţin, este că ideal vorbind, Franţa ar vrea să modifice reguli