Fără să fii un mare specialist în construcţii, nu ai cum să nu observi că, cel puţin în Bucureşti, lucrurile au început uşor să se mişte. Când spun asta nu mă refer la planurile unor investitori aflaţi în birouri, care stau şi fac calcule, şi nici la exuberanţa din anii 2006-2007, când de la înălţimea clădirilor de birouri din centrul Capitalei puteau fi numărate zeci de macarale în toate zonele oraşului.
Lucrurile se pun în mişcare cu paşi mai mărunţi: lângă redacţia ZF din zona Polonă, un mic investitor a făcut dintr-o clădire veche, lăsată în paragină, un "bloculeţ" cu trei etaje şi spaţii comerciale la parter. Pe strada Aurel Vlaicu, unde se află noua clădire, recent au fost schimbate bordurile şi s-a asfaltat din nou carosabilul. La câteva sute de metri distanţă, lângă parcul Grădina Icoanei, un alt investitor a refăcut o clădire istorică, iar în Piaţa Lahovary, din aceeaşi zonă, un alt monument a căpătat o faţadă nouă.
Într-adevăr, acestea sunt investiţii mai mici, de zeci poate sute de mii de euro. Tot în centrul Capitalei însă ZF a contabilizat alte patru şantiere - Teatrul Naţional, Parcarea de la Universitate, hotelurile Cişmigiu şi Grand Hotel du Boulevard - care implică investiţii de circa 100 mil. euro, 1% din piaţa construcţiilor într-un an.
Un alt punct pe harta Capitalei unde se construieşte este Piaţa Charles de Gaulle, unde sunt în lucru trei clădiri de birouri medii - una la intrarea pe Calea Dorobanţilor, alta la intrarea pe bulevardul Constantin Prezan şi încă una lângă sediul Leumi din Bulevardul Aviatorilor. Dacă acestea sunt clădiri de câteva mii de metri pătraţi, la o staţie de metrou distanţă, la Aurel Vlaicu, se ridică în grabă cel mai înalt imobil de birouri din oraş, precum şi un nou mall, cu ancorele gata stabilite. În plus, pe lângă aceste clădiri va trece un pasaj prin care se va ajunge mai uşor în şi din Pipera. La