Negocierile pentru bugetul UE 2014-2020 au inceput deja, iar ele sunt cele mai dificile din istoria Uniunii, a spus ministrul Leonard Orban intr-un interviu pentru HotNews.ro. Banii europeni vor fi si mai greu de accesat, conditiile vor fi foarte dure, iar sistemul romanesc institutional trebuie schimbat si pus sub o coordonare unica, pentru a nu avea rate de absorbtie chiar mai mici decat in perioada 2007-2013.
Iata principalele declaratii ale ministrului Afacerilor Europene:
Sub coordonarea noastra (...) s-a putut ajunge la o formula sustinuta de 12 tari membre si Croatia in baza careia transmitem un mesaj foarte clar ca suntem hotarati sa ne luptam pana la capat pentru alocari semnificative pentru politica de coeziune.S-au conturat mai mult decat oricand cele doua tabere: tarile care vor alocari importante si sustin un minimum minimorum pentru alocari in general plecand de la ce a propus Comisia si sunt tari care vor o reducere de minim 100 de miliarde de euro fata de propunerea totala a Comisiei de 1025 de miliarde de euro, pentru 2014-2020.Romania va continua sa fie un partener foarte activ in acest proces, pentru ca trebuie sa fim un grup cat mai unit si cat mai mare, pentru ca altfel nu vom reusi in acest proces foarte complicat. Negocierile sunt foarte dure, probabil cele mai dure din existenta Uniunii Europene, pentru ca negociem viitorul buget in conditii in care trecem prin criza si situatia este foarte nefavorabila, iar statele net contributoare incearca, prin orice mijloace, sa reduca drastic alocarile.
Ce trebuie sa faca Romania? Sunt doua planuri: primul, al negocierilor, iar aici obiectivul e clar, pentru viitorul buget ne dorim sa fim intr-o situatie mai favorabila decat cea in care ne aflam pe actuala perioada.Una dintre chestiunile pe care le-am subliniat ca nu pot fi acceptate este cea legata de corelarea ratei de